1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Интензивни валежи причиниха сериозни щети в северните части на Чехия

Интензивни валежи причиниха сериозни щети в северните части на Чехия

Снимка:

На две места в Пардубицко нивата на реките са над обичайното ниво

Остава сериозна ситуацията в северните части на Чехия поради интензивните валежи в последните дни. Продължават да се покачват нивата на реките в северните райони - в Либерецкия, в Устецкия край, усложнява се ситуацията в източната част по границата с Полша, както и в южните области на Чехия, съобщи БНР.

Девет души превантивно напуснаха домовете си в северна Чехия. Рано сутринта беше евакуиран детски лагер в района на Храдец Кралове. Над 150 мм дъжд бяха отчетени в северния Либерецки край. Ситуацията е критична по течението на четири реки. Проблемите постепенно се пренасят на изток до полската граница.

Продължават отводняванията на пътища, мостове и мазета, както и разчистването на падналите дървета. Сериозно остава положението във Фридлантско, въпреки по-слабия дъжд днес. 120 професионални пожарникари и доброволци продължават да отводняват в района. Подсилени са екипите на полицейските служби и на спешната помощ. Хората във Вишньов бяха на практика изолирани заради наводнените пътища. Река Шмеда повиши нивото си от 12 см в сряда на близо 3 метра. Продължава да важи трета степен на активност.

Критична е ситуацията и в Пилзенския край - там все още е валидна трета степен на активност. На две места в Пардубицко нивата на реките са над обичайното ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.