1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инцидентите с делфини тази година са двойно по-малко

Инцидентите с делфини тази година са двойно по-малко

Въпреки съмненията не са доказани случаи на умишлени убийства

Нови превантивни мерки ще бъдат взети срещу инцидентите с делфини в Черно море. Това обяви на пресконференция на 20-ти септември министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Малко преди това същия ден той се срещна с експерти от различни институции и представители на природозащитни организации. Срещата беше свикана по повод откритите напоследък мъртви делфини по българското Черноморие. В срещата участваха зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Пламен Захариев, представители на Института по океанология – Варна и Института по рибни ресурси и на браншовите организации от сектор „Рибарство”. Странните инциденти станаха повод на засилени дебати както сред институциите и научните среди, така и в интернет пространството.

Предстои да бъде разписана процедура, която да указва какво точно да правят при получаване на сигнал за намерен мъртъв делфин органите на РИОСВ и на ИАРА. Ще се включват и ветеринарните власти, а при съмнения, че е бил убит умишлено да се направи аутопсия и да бъде сезирана прокуратурата, тъй като според промените в Наказателния кодекс това е престъпление. Тъй като мястото на труповете не е на плажа, те ще бъдат извозвани до екарисаж. Съгласно закона за биоразнообразието, ако има открит мъртъв делфин на брега, той трябва да остане там – една недомислица, която трябва да бъде променена, коментира Мирослав Найденов. Разчитаме на съдействие и от концесионерите, и от рибарите и имаме уверения на техните браншови организации, че това ще се случи, допълни Найденов.

Ще поискаме и техническа помощ от Европейската комисия, информира още Найденов. Целта е да бъдат намалени инцидентите с делфини при риболов. Ще бъдат монтирани специални ултразвукови устройства, които да държат морските бозайници далеч от рибарските мрежи. Нерядко делфините се оплитат в мрежите и това води до нещастни случаи с тях. Ще бъде увеличен също ресурсът на ИАРА, за да може да контролира по-голям периметър и да работи по-ефективно за опазване на това богатство, допълни още министърът на земеделието.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.