1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%

Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%, което прави подобни проекти изключително изгодни, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума “Публично осветление”, цитиран от greentech.bg.

Новата директива за енергийна ефективност, която се обсъжда в рамките на съвета на ЕС в момента, потвърждава целите, които България си е поставила за изпълнение до 2020 г. в сферата на енергийната ефективност, допълни зам.-министър Добрев.

Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура, сред които общинските сгради да се модернизират всяка година, да се закупуват единствено продукти с много висок коефициент на енергийна ефективност и др.

След като тази директива бъде приета в ЕС и транспонирана в България, общините ще трябва задължително да подменят осветлението си с енергийно ефективно, подчерта заместник-министър Добрев.

Общинските проекти за енергийно ефективно осветление могат да се финансират по линия на Международен фонд “Козлодуй”. В момента такава процедура е отворена и се извършва оценка на търсенето. То трябва да провери проектната готовност на общините и да избере приоритетите, по които ще се кандидатства за финансиране от фонда, информира Добрев. До края на януари предстои да стартира същинското набиране на проекти.

Община София вече има проектна готовност, като се очаква и други общини да се възползват от тази възможност. Според заместник-министър Добрев, смяната на уличното осветление с енергийно ефективно ще има и далеч по-значими резултати, които надхвърлят спестяването на енергия, например намаляване на престъпността и по-малко жертви на пътни произшествия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.