1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвеститори в зелена енергия се готвят да съдят НЕК

Инвеститори в зелена енергия се готвят да съдят НЕК

Снимка:

Компанията не иска да им върне 100 млн. лв. гаранции за проекти, от които бизнесът се е отказал

Инвеститори в зелена енергия се готвят да съдят Националната електрическа компания  (НЕК), защото не иска да им върне 100 млн. лв. гаранции за проекти, от които бизнесът се е отказал, информира в днешния си брой "Капитал Daily".

Инвеститори в проекти предимно за вятърна енергия с общо около 2000 мегавата мощност искат да се оттеглят от България, но не могат да го сторят. Така се получава абсурдна ситуация, в която държавата хем не иска нови възобновяеми източници (ВЕИ), хем не пуска инвеститорите да си заминат и им усвоява гаранциите, пояснява изданието.
 
В публикацията се припомня, че гаранциите бяха въведени през 2011 г. със Закона за енергията от възобновяеми източници, за да бъдат покрити евентуалните разходи на дружествата по присъединяване на централите към преносната мрежа. Такива разходи в повечето случай обаче не са правени и НЕК би трябвало да ги освобождава без проблем, тъй като нито инвеститорите, нито държавната компания са виновни за промяната в регулаторната среда, която замрази присъединяването на нови ВЕИ мощности до 2016 г.

Миналия месец обаче държавната компания е изтеглила без предупреждение парите по 12 банкови гаранции за общо над 10 млн. евро, които са били дадени при сключването на договори за свръзване с преносната мрежа. Сред засегнатите са големи чужди инвеститори, между които Iberdrola и Mitsubishi.

От пресцентъра на НЕК коментираха казуса единствено с думите, че имат договори с партньорите си. Държавната компания отказа каквато и да е друга информация. Според източници на "Капитал Daily" няколко поредни изпълнителни директори просто са се притеснявали да връщат гаранции, за да не бъдат обвинени от прокуратурата, че действат в противоречие с финансовия интерес на компанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.