1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестициите във възобновяема енергия в световен мащаб са достигнали рекордно ниво

Инвестициите във възобновяема енергия в световен мащаб са достигнали рекордно ниво

Снимка:

Най-големи инвеститори в сектора през миналата година са били САЩ и Китай

Инвестициите във възобновяема енергия в световен мащаб са достигнали ново рекордно високо ниво през миналата година въпреки рецесията в много страни. В същото време темповете на растеж на ВЕИ инвестициите се забавят, отбелязва доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Мрежата за политики в областта на възобновяемата енергия за 21 век (REN21).

През 2011 г. глобалните инвестиции във ВЕИ са достигнали 257 млрд. щатски долара, което представлява увеличение със 17% спрямо 2010 г. Тази рекордна сума е шест пъти по-голяма в сравнение с ВЕИ инвестициите за 2004 г. и почти двойно по-голяма в сравнение с 2007 г. - последната година преди световната финансова криза.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че ръстът на ВЕИ инвестиициите се забавя - миналогодишното увеличение от 17% не може да се мери с покачването от 37% от 2010 до 2011 г.

Най-големи инвеститори в сектора през миналата година са били САЩ и Китай. Инвестициите в САЩ продължават да са високи въпреки бума в добива на шистов газ и несигурното бъдеще на политиките за насърчаване на зелената енергия в страната. Анализаторите предупреждават, че бумът от 51 млрд. долара, инвестирани във възобновяема енергия в САЩ, може да е мимолетен - част от него вероятно се дължи на бързането на инвеститорите да се възползват от съществуващите стимули в сектора, преди те бъдат премахнати.

През миналата година вятърната енергия, която обичайно държеше първото място по привлечени инвестиции, е била изпреварена от слъчевата заради падащите цени на компонентите. Глобалните инвестиции в слънчева енергия през 2011 г. са били почти двойно повече от тези във вятър и са достигнали 147 млрд. долара. Това означава, че са отбелязали скок с 52% спрямо предходната година.

Авторите на доклада отбелязват специално бума на фотоволтаици върху покриви на сгради в Италия и Германия и бързото разпространение на малки фотоволтаични инсталации в други държави от Китай до Великобритания, както и големи нови проекти в областта на топлинната слънчева енергия в Испания и САЩ.

В момента възобновяемите източници задоволяват 16.7% от търсенето на енергия в световен мащаб, но голям дял в този показател има биомасата, използвана за отопление и готвене в развиващите се страни. Авторите на доклада отбелязват все пак, че през 2011 г. делът на традиционната биомаса се е понижил за сметка на този на съвременните ВЕИ технологии, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.