1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ирландските фермери на протест срещу ОСП

Ирландските фермери на протест срещу ОСП

Селскостопанските производители не са против опазването на климата

Ирландски фермери излязоха на протест срещу реформата на Общата селскостопанска политика и местния законопроект за опазване на климата. Акции с трактори бяха проведени в 30 града в цялата страна.
 
Със своите демонстрации стопаните на "Зеления остров" предупреждават за опасностите за ирландския аграрен сектор, произтичащи от предложенията за новата ОСП, които се обсъждат в момента. В новия закон за климата, внесен в парламента в Дъблин, те виждат допълнителна заплаха.
 
От Националния фермерски съюз изтъкват, че селскостопанските производители не са против опазването на климата, но смятат, че политическите цели и стратегии, следвани на европейско и национално ниво, не са съобразени с икономическите и социални последици за фермерите и селските региони.
 
"Ако посоката, в която е тръгнала Общата селскостопанска политика, не се промени, ирландското земеделие ще престане да бъде това, което познаваме", се казва в изявление на фермерския съюз. Най-силните опасения са заради предвидените съкращения при директните плащания, като в същото време Брюксел настоява за повече екология, без обаче да предвижда допълнителни средства.
"За да отвличат вниманието, европейските бюрократи правят предложения, с които да разединят фермерското съсловия", изтъкват от съюза и призовават правителството в Дъблин да гарантира възможно най-голяма гъвкавост в рамките на ОСП. В същото време властите трябва да спазят обещанията си за национално съфинансиране и да предоставят на сектора в пълен размер договорените милиард и половина евро, събрани от т.нар. "данък въглероден диоксид". 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.