1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искра Михайлова: Проектът за Завода за отпадъци в София няма да бъде загубен

Искра Михайлова: Проектът за Завода за отпадъци в София няма да бъде загубен

Снимка:

Ще има сключен договор до края на годината, за което има положителни сигнали от страна на ЕК

Проектът за Завода за отпадъци в София няма да бъде загубен и ще има сключен договор до края на годината, за което има положителни сигнали от страна на ЕК. Това съобщи в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. „Сигурност ми дава активната работа с ЕК и това, че всички сме си свършили работата. На всички подадени сигнали от комисията сме изпратили достатъчна, изчерпателна, отговаряща на въпросите информация“, каза министър Михайлова.

Министърът съобщи, че е приела оставката на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова. „Не приемам нейните мотиви и считам, че е грешка да се разсъждава в посока абсолютна изолация на Управляващите органи от цялата друга политика на страната. Аз съм убедена, че структурните фондове на ЕС и Кохезионният фонд са част от общата политика, която се провежда в една страна“, каза министър Михайлова. Тя добави, че за ръководител на Управляващия орган ще бъде проведен конкурс, както за всеки директор на дирекция в министерството.

По отношение на бюджета и приоритетните оси на Оперативна програма „Околна среда“ през новия програмен период, министърът сподели: “Засега милиард и 270 хиляди евро е подкрепата от европейските фондове, към него е националното съфинансиране, т.е. около милиард и половина евро или близо три милиарда лева ще бъде бюджетът на ОПОС – неокончателно. Приоритетните оси са води, отпадъци, биоразнообразие, политики по изменение на климата и околна среда и нещо, на което аз много държа - финансиране на пилотни иновативни проекти в областта на водите и отпадъците.“

В отговор на въпрос как ще се стимулира разделното събиране на отпадъците, министър Михайлова посочи: „Единият от механизмите е тясно сътрудничество с местните власти, за да можем да ги накараме да провеждат кампании и да инвестират в съоръжения за разделно събиране. Вторият - аз много се надявам през следващата година чрез популярни кампании да включим послания и да дадем примери за разделно събиране. Ще направя всичко възможно да ангажирам всички централни институции да събират разделно.“

„От 2015 г. влизат в сила две условия, които ще се работят през следващата година. Едното е, че такса „Смет” няма да се определя на база данъчна оценка на имота, а на база обем отпадък – това беше прието в Закона за местните данъци и такси. Когато намалим обема на отпадъка, такса „Смет” трябва да падне и това ще усетят отделните граждани“, каза министърът.

В законодателната програма на МОСВ за следващата година са предвидени промени в Закона за въздуха, в законодателството за опасните химически вещества и за ГМО в лабораторни условия. През януари на сайта на МОСВ ще бъде публикуван вариант на промени в Закона за управление на отпадъците за обществено обсъждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.