1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изготвена е интерактивна карта на биоразнообразието в Северозападна България

Изготвена е интерактивна карта на биоразнообразието в Северозападна България

Българското дружество за защита на птиците реализира 18-месечен проект

Географска информационна система база данни, интерактивен интернет сървър и карта на чувствителните зони за биоразнообразието в Северозападна България и Югозападна Румъния, е резултатът от реализирането на 18-месечния проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Това бе отчетено на заключителния етап на проекта "Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав", известен като "Заедно за Дунав", който се проведе във Велико Търново, съобщи sever.bg. Проектът е реализиран в 5 области на България и в 4 - на Румъния. Партньори по проекта са Румънското орнитологично дружество BirdLife, община Козлодуй и Регионална агенция по околна среда - Олт, гр. Слатина, Румъния.

Над 50 еколози, орнитолози и експерти от различни институции в двете страни отчетоха свършената за последната година и половина работа. Опазване на видове, опазване на местообитания и работа с местните хора са трите насоки, по които е реализиран проектът.

"За първи път използваме сателитни предаватели, прикачени на ключови видове птици - в случая морски орел, който стана символ на проекта. Той е най-едрият от срещащите се на Балканския полуостров орли. В Европа популацията нараства, но в България има между 15-20 двойки от този вид. Целта на проекта бе свързана с опазването на биологичното разнообразие по цялото поречие на река Дунав и във влажните зони, а не само на морския орел. Мониторингът в тази насока даде възможност да се попълнят много "бели петна", обясни директорът на БДЗП Нада Тошева.

От изготвената интерактивна карта на биоразнообразието може да се черпи информация в реално време. Това ще бъде от голяма полза при инвестиционните планирания и влиянието им върху природата и живота на различни видове и популации, категорични са експертите. Дадени са препоръки на институциите, а добрите практики в тази насока тепърва предстоят да се увеличават.

От БДЗП са издали първото помагало за ловеца, което улеснява значително бъдещата съвместна работа на двете организации. "Проведохме три семинара с ловци, извършихме заедно теренни наблюдения на диви гъски и зимни водоплаващи птици. Приоритет в работата ни занапред ще бъдат и рибарите, както и провеждането на още образователни кампании сред децата и подрастващите", отчете екологът Свилен Чешмеджиева от Свищов.

Над 220 вида птици живеят по протежението на река Дунав. 116 вида, от които 47 включени в Червената книга на България, обитават превърнатите в рибарници 14 водни басейна, заедно с прилежащата им територия, между селата Алеково и Хаджидимитрово.

"Тези рибарници са един от най-ярките примери, как може да се прави бизнес, да се дава прехрана на хората, и в същото време да се щади природата", каза биоложката Теодора Иванова. По думите й рибовъдното стопанство развива екотуристически дейности. Планират се дейности, свързани с подобряване на инфраструктурата за развитие на любителски риболов и устройване на укрития за наблюдения на птици. Изработени са проекти за рекламирането на България като еко-био-туристическа дестинация.

"Нека по-често да вдигаме към небето обектива на фотоапарата, а не пушката", призова природозащитничката.

Над 1500 са редовните членове на БДЗП, а повече от 20 000 са имената на активисти, подкрепящи природата и нейното опазване. Следващата стъпка в работата им е обсъждане състоянието на равнинните дъбови гори, които са "коридори" в опазването на биологични видове, но са най-застрашените от унищожаване, съобщиха от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.