1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат завод за рециклиране на битови отпадъци в Созопол

Изграждат завод за рециклиране на битови отпадъци в Созопол

Депото ще се намира в землището на с. Равадиново

На сесия на общинския съвет в Созопол е взето решение за изграждане на "Производствен комплекс за преработка на битови отпадъци на територията на община Созопол”. Това съобщиха от община Созопол.

Става въпрос за завод за рециклиране на битови отпадъци, който ще бъде построен на територията на "Регионално депо за неопасни отпадъци-Созопол”, което се намира в землището на с. Равадиново.

С докладна записка кметът на община Созопол поиска принципното съгласие на общинските съветници за изграждането на екопроизводството, заради което се налага промяна на комплексното разрешение за експлоатация на Регионалното депо за неопасни отпадъци, пише inews.bg.

Мотивите на кмета са, че в Регионалното депо ще бъде направена реформа, като се изгради съоръжение за първично рециклиране на отпадъка и неговото разделяне, последващо с изгаряне на отпадъка, който не може да се ползва. Това налага и издаването на ново разрешение за експлоатация, защото ще бъде реализирана и нова дейност.

Изграждането на екологичното производство е съгласувано с МОСВ, като по закон община Созопол е длъжна да направи рециклираща инсталация, която трябва да бъде изградена след 2015 г. Стойността на подобна инсталация е около 25 млн. лв. Към момента интерес към изграждането на рециклиращата инсталация е заявило българо-руско дружество, което е провело вече разговори с МОСВ. Дружеството има опит в изграждането на заводи за рециклиране.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.