1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Излюпи се първото малко египетско лешоядче

Излюпи се първото малко египетско лешоядче

Снимка:

До момента заетите гнездови територии в България са 29

Излюпи се първото малко египетско лешоядче при една от двойките, наблюдавани в рамките на проект „Помощ за египетския лешояд" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Заедно с него идва и нова надежда за драстично намалялата популацията на вида на Балканския полуостров. Историята на неговия живот започва със загнездването на двойката тази пролет в скална ниша в Северна България, веднага след завръщането й от Африка.

„Яйцето беше снесено преди 41 дни. През целия период на загнездване и мътене гнездото беше наблюдавано и пазено от доброволци на БДЗП. Целият ни екип е изключително щастлив и силно се надяваме малкото да има дълъг и пълноценен живот", сподели д-р Стоян Николов, ръководител на проекта, цитиран от Дарик радио.

До момента заетите гнездови територии в България са 29 - с три по-малко в сравнение с миналата година. Точно затова появата и оцеляването на всяко малко египетско лешоядче е много важно за опазването на този рядък и красив вид.

Египетският лешояд е световно застрашен вид, защитен от закона. Последните тридесетина двойки, останали в България, са обект на специално внимание за експертите от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.