1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изложбата „симБиотично” продължава пътуването си в Рила

Изложбата „симБиотично” продължава пътуването си в Рила

Артистичният проект се радва на огромен интерес в градовете, през които премина и е разгледан от над 19 000 души

Домакин изложбата „симБиотично” е Дирекция „Национален парк Рила“, а мястото – Посетителският център за Национален парк „Рила“ в Паничище. Експозицията ще гостува до 31 октомври 2016 г. и може да бъде разгледана всеки ден от 9 до 17:30 ч. Подготвена от фондация „Биоразнообразие“ и посветена на Атанасовско езеро, тя продължава своето дълго и вълнуващо пътуване из България.

Интерактивната изложба носи необичайното име „симБиотично“ и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, както и за възможния баланс между природата и човека. За посетителите на центъра в Паничище ще бъде интересно да направят сравнение със Седемте Рилски езера, към които са се отправили или от които се завръщат и да се запознаят с характеристиките на едно съвсем различно по тип, състав и използване езеро, каквото е свръхсолената крайбрежна лагуна – Атанасовско езеро. Информацията е поднесена върху атрактивна конструкция, основно чрез забавни илюстрации, видео клипове и анимация и показва всичко най-важно и интересно, за това приказно езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Това е мястото, където се добива най-много сол и се срещат най-много птици в България.

„СимБиотично“ е подходяща както за деца, които могат да играят и да се забавляват с някои от модулите (птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзели с основните заплахи за птиците), така и за големи, които ще бъдат привлечени от дизайна, стила и синтезираната и любопитна информация, която е представена. Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – двама архитекти – Мариана Сърбова и Галина Милкова, един дизайнер – Недко Николов и еколога – Диана Павлова.

Артистичният проект, който се радва на огромен интерес в градовете, през които премина за една година – Бургас, Русе, Пловдив, Варна, София, Велико Търново, Враца, Банско, Благоевград, е разгледан от над 19 000 души.

Пътуващата изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“ – една приказка за езеро, птици и сол е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.