1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изменението на климата засилва търсенето на екзотични дървета

Изменението на климата засилва търсенето на екзотични дървета

Учените вече са засадили в Бавария няколко стотин дървета в трите града в рамките на проекта Щатгрюн 2021 г.

В Германия провеждат изпитания с различни видове дървета, за да се разбере какъв вид би бил най-подходящият за климата в страната и че няма да има проблем да роди следващото поколение дървета. Както е известно, градските дървета са много податливи на замърсяването, освен това лошата вода и ограниченото пространство също пречат на растежа на корените, в резултат много от тях се разболяват.

Дори и такива класики сред дърветата, като кестените и чинарите в Берлин, които са се превърнали почти в забележителност на немската столица, сега са сериозно увредени и се нуждаят от лекуване или пълна подмяна.

Този проект е част от Берлин-Бранденбургския проект, който цели да се намери нужното решение с оглед на очакваните промени в климата през следващите десетилетия. Други германски региони също се занимават с този проблем, като целта е да разберат как да се запазят градовете зелени и да се охлаждат за в бъдеще.

Учени от разсадника в Клайнцитен засадили в близост до града около 80 екзотични дървета и сега ги тестват, за да определят колко добре те могат да издържат на сухи условия, тъй като според доклад, публикуван в "Ди Велт", в региона през следващите години се очакват много сухи периоди.

Дърветата са докарани най-вече от Япония, Китай, Америка и Южна Европа. "Избрахме видове, които са свикнали на сух и горещ климат, и поради това не изискват специални грижи. Въпреки това, те пък ще имат проблеми, ако на насътпи сурова зима"- коментира Матиас Зандер от департамента по земеделие на Хумболтовия университет.

Като ръководител на проекта, той е отговорен за 15 екземпляра от всеки вид в изследването. Пет от тях ще получат оптимално поливане, пет ще бъдат поливани недостатъчно, а останалите пет ще бъдат подложени на режим, който той описва като "силен сух стрес". Последната група ще стимулира своя вид към продължителни сухи периоди, които се очаква да стават все по-чето явление в североизточната част на Германия.

Германската метеорологична служба прогнозира сухи лета и влажна зима през следващите години и десетилетия. Така градската среда ще става все по-малко подходяща за дървета, които не могат да запазват топлината в условията на покрита земя.

"Картината на предполагаемите дървета по нашите улици е вероятно да се промени. Ние ще търсим по-екзотични видове, по-жизнеустойчиви, но те не са тези, които знаем днес "- каза Зандер.

Тези видове, с които работим, включват: дървото джунбери от Северна Америка, чиито листата са оцветени в яркожълтите и оранжеви цветове на есента; китайското дърво шал, наречено така заради своите цветове, които са като бели кърпички, висящи от клоните; японското дърво Кацура, която мирише на карамел или торти, а листата през есента стават ярко оранжеви.

Учените вече са засадили в Бавария няколко стотин дървета в трите града в рамките на проекта Щатгрюн 2021 г., за да видят как те растат и се развиват през 21 век в градска среда. Резултатите от теста по дърветата ще се определя в рамките на няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.