1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изолираха опасни стълбове довели до инцидент с щъркели край Варна

Изолираха опасни стълбове довели до инцидент с щъркели край Варна

Снимка:

ЕНЕРГО-ПРО и БДЗП монтираха т.нар. щъркобрани

След инцидент, при който граждани сигнализираха за щъркели, загинали от токови удари край с. Въглен, Варненско, електроразпределителната компания ЕНЕРГО-ПРО и БДЗП предприеха спешни мерки за обезопасяването на проблемния участък.

Върху опасните стълбове бяха монтирани т.нар. щъркобрани, които възпрепятстват птиците да кацат, особено на групи. Това се случва масово по време на миграцията на птиците, когато големи групи от стотици, а понякога хиляди щъркели, се събират за почивка и хранене преди да отлетят за Африка.

От БДЗП обясниха, че щъркелите се стремят да кацат по най-високите части на дървета и съоръжения и затова монтажът на средствата за предпазване се извършва на най-високата част и най-високата конзола при железорешетъчните стълбове, а при стоманобетонните – на най-високата част на стълба.

Всяка година се извършва инспекции на техническото състояние на електропроводната мрежа и се вземат мерки за обезопасяване на участъците, които са най-предпочитани за миграция от прелетните птици. В голяма степен тези зони са трудни за определяне, поради факта, че всяка година птиците избират различни места за формиране на своите прелетни ята. Точното прогнозиране на подобни струпвания е проблем от световен мащаб и все още не е намерено цялостно решение за справяне с проблема. Световната практика показва, че най-безопасна за прелетните птици е подземната електроразпределителна мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.