1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпълнителната агенция по околна среда проведе обучения и информационни събития

Изпълнителната агенция по околна среда проведе обучения и информационни събития

Основна цел на проекта по ОПОС е проучване и оценка на състоянието на видове и техните местообитания

В рамките на проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна – I фаза” в края на
месец май в гр. Априлци и в с. Рибарица бяха организирани и проведени обучения иинформационни дни за експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, от Регионалните инспекции по околна среда и води, както и за експерти от Природните и Националните паркове в страната. На тях бяха представени разработените по проекта методики за мониторинг на видове и бяха направени демонстрации по прилагането им на терен.

Първото обучение и информационен ден се състояха в района на Троянския балкан, в град Априлци, където екип на ДЗЗД „Обединение Фортис – НПМ-ИБЕИ”, изпълнител на
дейност 3 от проекта, представи методиките за мониторинг на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги.

В с. Рибарица обучението и информационият ден бяха проведени от екипи на изпълнителите Консорциум „Енвеко” ДЗЗД и Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, с фокус върху представянето и прилагането на разработените методики за мониторинг за групи: гнездящи видове птици, висши растения, мъхове и гъби. След презентация на теоретичната част на методиките специалисти по отделните биологични групи демонстрираха проучванията и на практика.

Отново в с. Рибарица експерти бяха запознати и обучени от екипи на изпълнителите „Обединение за дейности на дивата природа”и Обединение „АКВА-БАЛКАНИ” в прилагането на методики за мониторинг на бозайници и методики за полево събиране и съхранение на проби за генетичен анализ от хищни бозайници. При прилагане на метода с фото капани, всяка година е необходимо да бъдат правени две посещения на местата за мониторинг – едно посещение за поставяне на фото капаните и второ – за прибирането им (след 30 дни).

При всяко теренно проучване на видове е задължително попълването на полеви формуляр за мониторинг. Основните неща, които се записват във формуляра са наименование на вида, дата, час, най-близко населено място, биогеографски регион, GPS координати на точката, а след това събраната информация за обекта на проучване.

Попълват се всички полета, посочени във формуляра. Правилното попълване на полевия Правилното попълване на полевия формуляр е много важна дейност при прилагането на всички представени методики за мониторинг на видове, както от гледна точка гарантиране качеството и достоверността на данните, така и за последващото им обобщаване и анализиране.

Обученията, както и информацията относно хода на проекта, са необходими с оглед постигане на устойчиви резултати и самостоятелно продължаване на дейностите след приключване на проекта.

Презентациите, направени за представяне на съответните методики са поместени в сайта на Изпълнителна агенция по околна среда - http://eea.government.bg/bg/bio/opos/news

Проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна – I фаза”, ” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013г. Бенефициент е Изпълнителна агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите. Основна цел на проекта е проучване и оценка на състоянието на видове и техните местообитания, които са обекти на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.