1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изсичат вековни гори в Пирин

Изсичат вековни гори в Пирин

Това се случва при започнала наказателна процедура срещу България за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000

Уникални бялмурови и вековни клекови гори ще бъдат изсечени, за да се построят два нови лифта в Национален парк Пирин. Две решения на МОСВ разрешават строителство, без да са проведени оценки за въздействие  върху околната среда (ОВОС) и оценки за съвместимост с Натура 2000. Съгласно депозираните в МОСВ планове на концесионера, долна и горна станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия, алармират от коалиция "За да остане природа в България".

Строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ през месец август, заради незаконна сеч от страна на коцесионера при строителството. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издава ново разрешение за строителството на лифта. Това се случва при започнала наказателна процедура за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството през 2007 година.

В началото на август на своето 34-то заседание, Комитетът за световно наследство към ЮНЕСКО взе решение, че всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването му в списъка на световното наследство в опасност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.