1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изтичането на гориво от потъналия кораб в Русе може да наруши екосистемата на Дунав

Изтичането на гориво от потъналия кораб в Русе може да наруши екосистемата на Дунав

За това предупреждават еколозите от WWF

Изтичането на гориво от потъналия кораб в Русе може да има сериозни последици за екосистемата на Дунав. За това предупреждават еколозите от WWF. Според от Басейнова дирекция-Плевен обаче такава опасност няма. По-рано те съобщиха, че са предприети мерки срещу евентуален разлив на нефтени продукти в реката.

От международната природозащитна организация обаче предупреждават, че изтичането на гориво от авариралия преди десет дни кораб в Русе може да има сериозни последици за екосистемата на река Дунав. "Разливите представляват особена опасност за екосистемите на речните брегове и крайречните влажни зони със стояща вода. В момента Дунав е висок и навлиза в крайречните заливни територии, което е сериозна предпоставка за замърсяването им. Нефтопродуктите се разграждат бавно и веществата от тяхното разграждане често са по-токсични от самите нефтопродукти", коментира експертът "Води" на WWF Стоян Михов, цитиран от Дарик радио.

„Най-големите ми опасения са, че нямаме много информация. По принцип обществеността няма много информация по този въпрос, който може да бъде много сериозен, тъй като разливът е станал в частна зона, под която има доста ценни и важни зони и местообитания на много видове птици и животни. Първата информация се появява десетина дни след като е станал този инциденти. Допреди това нямаме никаква информация какво е станало и какви са били рисковете. Сега е доста късно вече. Ако е имало наистина 20 тона гориво, което е изтекло или има опасност да изтече, е наистина доста сериозно, тъй като нефтопродуктите са способни да замърсят много голямо количество вода, особено в такива заливни територии", каза още Михов.

Особено опасни са нефтените петна за водоплаващите птици, при които се слепват перата, в резултат на което перушината на птиците престава да бъде водоустойчива и те умират от премръзване или просто се удавят, тъй като перушината се напоява с вода и нефтопродукти и натежава. Токсичността на нефтопродуктите убива птиците впоследствие, дори ако успеят по някакъв начин да избегнат първите ефекти, съобщават още от екоорганизацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.