1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Източните Родопи в нова туристическа карта

Източните Родопи в нова туристическа карта

Тя е направена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато”

Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи ще бъде представена за първи път на традиционното международно изложение "Ваканция СПА и Експо" в София (17-19 февруари).

Картата е направена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато” и е отпечатана в две версии – на български и на английски език. Картата представя всички забележителности на Източните Родопи, като е обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини - Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта. Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, на Светилището при с. Татул, на крепостите Лютица, Моняк и Устра, на вила Армира, на пещерата Утроба, на Кромлех, известен още като българския Стоунхендж, на долмените в Източните Родопи, на тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, на Дяволския мост. Представени са около 20 вело- и пешеходни маршрута с информация за забележителностите, които могат да се видят по пътя им, и с подробности за денивелацията и дължината им, както и за времето, нужно за прехода. Има отбелязани местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове), точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват.

Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа. С различни цветове е отбелязан разнообразният ландшафт на този район – гори и открити площи, което прави картата уникална. Картата предлага актуална и подробна информация за пътищата, граничните пунктове в района, както и местата, където туристите могат да отседнат или да спрат, за да хапнат и освежат. Има и списък на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района с данни за адресите и работното им време.

Тиражът на най-новата карта за Родопите е 2 500 броя: 1500 бр. на български и 1000 бр. на английски. Издаването й е финансирано от проекта „Новото тракийско злато”. Приходите от първия тираж на картата ще бъдат използвани за актуализираното й преиздаване.

Холандско-българският екип на проекта започва работа по нейното продължение - издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.