1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Извънредни климатични преговори ще се проведат през април

Извънредни климатични преговори ще се проведат през април

Официалните преговори през 2011 г. трябва решат много от спорните въпроси, сред които необходимите съкращения на парникови газове

Преговарящи от почти 200 държави ще се съберат в Банкок през април за допълнително заседание, което трябва да деблокира преговорите по продължението на Протокола от Киото за намаляване скоростта на глобалното затопляне, съобщи "Ройтерс".

По всяка вероятност участниците в климатичните преговори ще са значително по-малко, след като интензивните преговори от 2007 г. насам не постигнаха очакваните резултати.

Сесията ще се проведе в Банкок от 3 до 8 април и в нея ще участват висши правителствени представители, става ясно от изявление на длъжностно лице.

Заседанието е нова точка в дневния ред за тази година, в който вече са вписани една среща през юни в Бон, Германия, и годишните преговори между министрите на околната среда в Дърбан, Южна Африка, в края на 2011 г. Възможно е да се добави и още една допълнителна сесия между Бон и Дърбан. Миналия месец подобна среща се проведе в Мексико. В Канкун министрите се споразумяха за създаването на нов фонд за насочване на помощи към развиващите се страни и за пореден път си поставиха за цел покачването на средните глобални температури да не надхвърли 2 градуса по Целзий до края на века.

Официалните преговори през 2011 г. трябва решат много от спорните въпроси, сред които необходимите съкращения на парникови газове, които да помогнат за предотвратяване на зачестяващите наводнения, горещи вълни, суши и покачването на морското равнище, прогнозирани от експерти по климата към комисията на ООН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.