1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Качеството на въздуха в големите градове - един от най-сериозните здравни проблеми в целия свят

Качеството на въздуха в големите градове - един от най-сериозните здравни проблеми в целия свят

Мръсните частици като саждите носят най-големи щети

Качеството на въздуха в големите градове все още е един от най-големите здравни проблеми в целия свят. Нов доклад, изготвен от водещи световни здравни специалисти, оценява отговорността на замърсяването на въздуха на зашеметяващите 3,2 милиона случая на преждевременна смърт годишно.

Мръсните частици като саждите носят най-големи щети, особено в бързоразвиващите се големи градове на Азия, обгърнати в смог. В доклада, публикуван в Lancet, се казва, че замърсяването на въздуха там е четвъртият по значимост риска за здравето, непосредствено след пушенето. В доклада се твърди още, че замърсяването на въздуха е осмата най-сериозна опасност за преждевременно раждане в световен мащаб, пише greentech.bg.

Авторите на доклада обясняват защо замърсяването на въздуха е толкова смъртоносен феномен: “Най-фините сажди са толкова малки, че навлизат дълбоко в белите дробове и оттам навлизат в кръвообращението – това допринася за голямата част от обществения „данък“, който плащаме със здравето си за замърсяването на въздуха, включително голямата смъртност. Дизеловите сажди, които са и канцерогенни, са голям проблем, защото са концентрирани около градските транспортни коридори, които оказват влияние на гъсто населените райони. Смята се, че те допринасят за половината от преждевременните смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха в градските центрове. Много са хората по света, които живеят близо до източник на дизелово замърсяване – железопътен двор, пристанищен терминал или магистрала.”

Освен огромния брой случаи на преждевременна смърт, праховото замърсяване причинява и здравословни проблеми като астма, респираторни заболявания, рак и др. Преминаването към по-чисти енергийни източници и по-чисти превозни средства може да облекчи тези проблеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.