1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Качеството на водата в Черно море се е подобрило значително през последните години

Качеството на водата в Черно море се е подобрило значително през последните години

Добрите резултати се дължат на пуснатите в експлоатация пречиствателни станции в Черноморския регион

Качеството на водата в Черно море се е подобрило значително през последните няколко години и доказателство за това са резултатите от изследванията на 10 от най-често улавяните и консумирани риби – това отчита земеделският министър Мирослав Найденов по време на правителственото заседание през тази седмица, става ясно от стенограмата на заседанието.

Найденов се позовава на проверка, извършена съвместно с румънската изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. По думите му добрите резултати се дължат на пуснатите в експлоатация пречиствателни станции в Черноморския регион.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нона Караджова обявява, че в понеделник ще бъдат подписани договори за изграждането на канализация и пречиствателна станция за отпадъчни води в Созопол и комплекса „Слънчев бряг" в Равда.

Проблемът с недостатъчния капацитет за пречистване на отпадъчните води при големия брой сгради, построени през годините в „Слънчев бряг", ще бъде решен с цената на десетки милиони левове, които ще бъдат отделени, обяснява екоминистърът Нона Караджова, цитирана от Дарик радио.

По думите й в Созопол предстои подписване на договор, свързан със строителството на водно заустване, което ще бъде първият етап от решаването на проблема. Успоредно с това ще започне изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Министър Караджова посочва, че и в курорта „Златни пясъци" ще започне дълбоководно заустване, а в момента се проектира пречиствателна станция.

Една от причините за голямото забавяне на проектите, което е свързано и с усвояване на средства, е липсата на качествени проекти, обяснява Караджова и припомня, че заради проекти със завишен капацитет и финансова стойност през юни 2009 година са били спрени средства в размер на над 1 млрд. лв. Тези проекти са били преработени и подготвени според правилата, което е довело до това забавяне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.