1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ се сдобиха с поколение

Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ се сдобиха с поколение

Към момента се наблюдават около 3-4 нови гнезда

Къдроглавите пеликани в поддържан резерват „Сребърна“ се сдобиха с поколение. Чрез системата за видеонаблюдение е установено, че в гнездата има малки.  Двойките са около 70, а в гнездовите ямки има по 1-2  новоизлюпени.  Птиците лежат върху малките и старателно  ги пазят от нестабилните метеорологични условия. Грижата за поколението се полага от двамата родители.

Последните пристигнали пеликани се настаниха на платформата в югозападната част от гнездилището и вероятно ще мътят по-късно. Към момента се наблюдават около 3-4 нови гнезда.

Нивото на водата в езерото е 237 см. В захранващия канал няма вода, тъй като  нивото на река Дунав е все още ниско.

Ято розови пеликани пренощуваха в колонията на къдроглавите в края на миналата седмица. Грижовните родители не проявиха агресия и не напуснаха гнездата си.

Къдроглавите пеликани са добри риболовци. Те са сред най-едрите птици в резервата и размерът им изисква много храна. Възрастен пеликан може да изяде огромно количество риба –  до 1.8 кг на ден. Предпочитани са шаран, барбун, облес, лещанка, мряна и други. Риболовният орган е огромната торба, висяща под долната половина на дългата права човка. Тя има и друга функция – освен да съхранява риба, помага и при охлаждането на пеликана, когато е много горещо. Малките не се хранят от торбичките на родителите си. Вместо това отварят широко човки, където родителите поставят храната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.