1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Как да проучваме и опазваме прилепите

Как да проучваме и опазваме прилепите

За много територии и обекти няма достатъчно данни по отношение на прилепите

Как да проучваме и опазваме прилепите? Това бе темата на обучителен семинар в с. Очин дол. Инициативата е на „Зелени Балкани“ - Стара Загора съвместно с Природен парк „Врачански Балкан“ и Националния природонаучен музей.

Целта на обучението е да се покаже как младите хора, пещерняци и обикновени туристи да различават различните видове прилепи и как да ги изследват. Целта на проекта е да спомогне за обмена на знания и изграждането на нови специалисти, които да се насочат към проучване и опазване на прилепите в България.

В Европа съществуват 35 вида прилепи, от тях 33 вида се намират  в България. Въпреки че страната ни е една от тези с най-голямо прилепно разнообразие на Стария континент, броят на хората, работещи за проучване на прилепите, е крайно недостатъчен.

За много територии и обекти няма достатъчно данни по отношение на прилепите. В страната няма и капацитет за оценка на въздействието на различни инвестиционни предложения върху тази бозайници. Усилията на настоящите и бъдещите прилепари са насочени към това да приобщят повече хора към опазването на прилепното богатство на страната ни.

Автор: Йордан Манчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.