1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Камера за онлайн наблюдение на живо на гнездо на египетски лешояд постави БДЗП

Камера за онлайн наблюдение на живо на гнездо на египетски лешояд постави БДЗП

Поставената камера е единствената в света за наблюдение на живо на този застрашен от изчезване вид

И тази година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на LIFE проект „Помощ за египетския лешояд“ постави камера за онлайн наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди. Всеки може да стане свидетел на един от най-интересните моменти в природата – посрещането на нов живот и всеотдайната грижата за него.

Семейството египетски лешояди вече мъти в своето гнездо в Провадия, като в началото на юни се очаква излюпването на малките. Поставената камера е единствената в света за наблюдение на живо на този застрашен от изчезване вид. Освен камерата, екипът на проекта е поставил и фотокапани в още три гнезда на египетски лешояди в България. Фотокапаните и камерата дават ценна информация за поведението на птиците, развитието на малките и храната на вида. Те позволяват да се установят и някои от опасностите, които най-често са причина за гнездови провал.

Камерата излъчва за пета поредна година и с част от събраните кадри БДЗП създаде кратък филм, който може да намерите тук.
Наблюдавайте на живо гнездото и семейството египетски лешояди на главната страница на сайта на проекта „Помощ за египетския лешояд“: www.LifeNeophron.eu

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.