1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди

Камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди

Устройството е монтирано от Българското дружество за защита на птиците

Когато става дума за това как технологиите помагат на дивия живот у нас, царските орли и египетските лешояди се радват на най-голямо внимание. Сега специализирана камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди и техните малки. Устройството е монтирано от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в гнездото на една от малкото двойки, останали в страната ни.

Всеки може да влезе в сайта на проекта LIFE+ „Помощ за египетския лешояд” www.lifeneophron.eu и да наблюдава случващото се в „жилището” на лешоядите на живо през цялото денонощие. Това е първата камера в България, която показва застрашения от изчезване вид.

В момента камерата показва цялата гнездова ниша, периодичните появи на мъжката и женската птици с храната, която носят на вече значително порасналите малки. Скоро младите птици ще достигнат размерите на възрастните птици, но ще останат с тъмното си оперение още 3 години. Те ще започнат да се подготвят за първия си полет в небето, а през есента ги очаква дълго пътуване от близо 4000 километра до земите на далечна Африка, където ще прекарат 2-3 години от живота си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.