1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампания на ЕК ни информира как да бъдем по-отговорни към природните ресурси

Кампания на ЕК ни информира как да бъдем по-отговорни към природните ресурси

Инициативата е насочена предимно към потребителите на възраст от 25 до 40 години

Европейската комисия провежда активна социално ангажирана кампания, наречена „Будно поколение“. Целта на информационната кампания е да се представи темата защо е добре да се замисляме какво се случва с отпадъците и дали не можем да ги превърнем в ценен ресурс.

В предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Виктория Иванова обясни, че инициативата е насочена предимно към потребителите на възраст от 25 до 40 години и подкрепя политики, които имат за цел да мобилизират публични органи, бизнеси и отделните потребители да не разхищават ресурсите, които природата предлага.

"Това е една практична кампания, която цели да ни информира как да бъдем по-отговорни към природните ресурси и предметите на бита, която стартира през 2011-та година в ЕК. В България тази година започна 6-месечна кампания, която ще бъде малко по-практически ориентирана, със съвети как могат да се ползват повторно ресурсите в бита", допълни Виктория Иванова.

Тя каза още, че в момента е обявен конкурс под мотото „Стани подбудител“. Той е насочен към творци и дизайнери, неспециалисти, които искат да покажат своето виждане как от вече употребявани предмети може да се създаде нов предмет. Конкурсът се провежда паралелно в България, Франция, Италия и Литва. Всеки, който подаде своето арт предложение, ще има възможността първо да се представи на национална изложба. Ще бъдат избрани 10 финалисти през април в София. Първите трима ще имат възможност да покажат творбите си в Брюксел, където ще се състезават с призьорите от Франция, Италия и Литва.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.