1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампания на ЕК, посветена на проблемите на биоразнообразието, спечели международна награда

Кампания на ЕК, посветена на проблемите на биоразнообразието, спечели международна награда

Загубата на биоразнообразие е един от най-сериозните проблеми, пред които светът е изправен

Кампанията на Европейската комисия за постигане на по-добра осведоменост относно загубата на биоразнообразие бе удостоена с престижна награда в областта на комуникациите — Европейската награда за изключителни постижения (European Excellence Award). Целта на тези награди, присъждани от независимо жури от 30 водещи експерти в областта на комуникациите, е да бъдат отличени изключителни постижения на специалисти в същата област. Наградата е присъдена в категорията „Околна среда и екология“. Кампанията — чиито основни елементи са „вирусен“ филм (кратък филм, бързо добил популярност чрез информационния обмен в интернет) и мотото „биоразнообразието: всички ние сме част от него“ — достигна до милиони европейци по целия континент и ще продължи до следващата година, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Много се радвам, че кампанията привлича такова внимание. Загубата на биоразнообразие е един от най-сериозните проблеми, пред които светът е изправен — проблем, който няма да се реши от само себе си. Подобни кампании са от ключово значение, тъй като младите хора могат да упражнят изключително важен обществен натиск. Те ще са най-засегнати от загубата на биоразнообразие, така че мнението им трябва да тежи най-много“.

Кампанията, която още се провежда на всички официални езици на ЕС, постигна сериозен успех. В нея се подчертава взаимозависимостта като същност на биоразнообразието и се набляга върху идеята за загуба, като се използват въздействащи кадри, напомнящи за линиите, очертавани около жертвите на местопрестъпление. Хиляди хора взеха участие в прояви и се включиха активно в дейности, свързани с биоразнообразието. Уебсайтът на кампанията (www.vsichkizabioraznoobrazieto.eu) е бил посетен над 3,5 млн. пъти, а „вирусният“ видеоклип (http://www.youtube.com/watch?v=drd-Bs4jtf8&feature=related) е гледан най-малко 1,5 млн. пъти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.