1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Карбоновото земеделие е на фокус в първия Аграрен съвет за годината

Карбоновото земеделие е на фокус в първия Аграрен съвет за годината

Защитата на животните беше също тема на дискусиите

Така нареченото карбоново земеделие е най-важният приоритет за френското европредседателство, започнало на 1 януари. Затова темата беше и на първо място при първия Аграрен съвет за годината, състоял се в Брюксел.
 
Още в началото на пролетта Франция очаква Съветът да вземе решение, което да отразява интересите на държавите членки по въпроса с карбоновото земеделие. По думите на аграрния министър Жулиен Дьонорманди темата е от изключителна важност и ще бъде обсъдена подробно на неформалната среща с неговите колеги, насрочена за началото на февруари. Дьонорманди настоява Европейската комисия до края на годината да изработи прозрачна и стабилна система за търговия със сертификати.
 
Подкрепа за френската инициатива идва и от Германия. Министър Джем Йоздемир предупреждава, че преди да се въведе система за сертифициране, трябва да се решат технически и правни въпроси. Според него не бива да се стига дотам фермерите да получават двойни субсидии за съхранение на въглеродния диоксид, например по линия на Общата селскостопанска политика и чрез сертификатите.
 
Агрокомисар Януш Войчеховски посочи, че парцели с висок дял хумус са много подходящи за плодородието на земята и затова производството на храни е напълно съвместимо с карбоновото земеделие. 
Защитата на животните беше също тема на дискусиите. И докато държавите от северна и западна Европа настояват за по-хуманно отношение и за по-висока степен на защитата, министрите от източните и южните страни изразиха своите притеснения. Нидерландия и Германия поискаха забрана за транспорта на живи животни на дълги разстояния, а Австрия настоява за минимални изисквания при отглеждането на пуйки, за които досега няма правила. Румъния поиска Комисията да се съобрази със специфичната ситуация на някои държави, тъй като изнася голямо количество живи животни за Турция и Близкия Изток. Испания, Унгария, Хърватия, Португалия и Латвия предупредиха, че изискванията за хуманно отношение не бива да водят до повишаване на разходите за фермерите и поискаха допълнителни компенсации от европейския бюджет. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.