1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Катастрофиралата цистерна край Дебелец била част от контрабaнден канал

Катастрофиралата цистерна край Дебелец била част от контрабaнден канал

Това е становището на районната екоинспекция

Цистерната, която на 11 юли се обърна и разля опасния химикал стирол край Дебелец, е част от контрабанден канал за превоз на опасни химикали през страната ни. Това е становището на районната екоинспекция, съобщи bTV.

След пълната евакуация от Дебелец повечето хора се прибраха по домовете си късно вечерта. Паника нямаше, но опасения, че последици от разлива ще има.

Междувременно стана ясно, че от Министерството на околната среда и водите готвят писмо до колегите си от МВР и транспорта, с което ще поискат затягане на контрола при внос и превозване на опасни товари

Според директора на РИОСВ във Велико Търново Елена Григорова, контролът е бил занемарен и това може да се докаже, защото в рамките на 10 дни в областта са станали две произшествия с една и съща турска фирма. Не е имала документи, а само една транспортна карта.

От Агенция "Митници", които според районната инспекция трябва да контролират вноса през турската границата на опасни товари, отказаха коментар. Но обясниха, че нормативната уредба у нас е такава, че ако шофьорът не декларира доброволно, че превозва опасен товар, то митничарите няма как да засекат контрабандата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.