1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай ще инвестира 277 милиарда щатски долара за борба със замърсяването

Китай ще инвестира 277 милиарда щатски долара за борба със замърсяването

Изкуствени дъждове ще „отмиват“ смог, който в момента задушава градовете в страната

„Прахосмукачка за смог“ звучи като една добра идея за справяне със замърсяването на въздуха в големите градове. Забраняването на градските барбекюта – не.

Изкуственият дъжд е друга мярка, на която наскоро бе дадена зелена светлина от страна на китайската метеорологична администрация. Този ход е част от инвестиция на стойност 277 милиарда щатски долара за борба със замърсяването. Инициативата трябва да тръгне от 2015 г. (според изтеклите документи). Макар че нейната ефективност все още не  много ясно очертана, надеждата е, че изкуствените дъждове ще „отмиват“ смог, който в момента задушава градовете в Китай, пише greentech.bg.

Техниката, която китайците искат да използват, включва изстрелването на ракети, носещи полезен товар от частици сребърен йодид частици, които се посипват в облаците. От това се формират ледени кристали от супер-охладената вода в течно състояние в облаците. Тези капки ще падат на земята под формата на дъжд или сняг – в зависимост от температурата по-долу. Идеята е, че изкуствените валежи трябва да изчистят смога долу.

Сателитни атмосферни данни обаче показват, че Китай не разполага с подходящите атмосферни условия за създаванена изкуствен дъжд, казва Стивън Сиймс от Университета Монаш в Мелбърн в Австралия. Той посочва още, че небето над Китай така или иначе вече съдържа много „ледени ядра“ благодарение на фините прахови частици, бълвани от фабриките, замърсяващи градовете, както и от прах от пустинята Гоби.

Анализаторите са с доста смесени чувства относно подхода на Китай. Споре някои, това е стъпка в правилната посока. Други вярват, че изкуственият дъжд само ще „чисти“ съществуващото замърсяване, без да се псравя с първоизточника на проблема със смога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.