1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени имат своите социални и икономически последствия

Климатичните промени имат своите социални и икономически последствия

Снимка:

Министър Борислав Сандов направи обръщение към Специалната сесия на Програмата на ООН по околна среда

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в специалната сесия за отбелязване на 50-ата годишнина от създаването на Програмата на ООН по околна среда (ЮНЕП на 50), която се проведе в периода 3 - 4 март 2022 г. в Найроби, Кения.

В обръщението си в рамките на Специалната сесия министър Сандов акцентира върху значението на науката за провеждането на политики, които ще допринесат за зелена трансформация и изпълнение на Целите за устойчиво развитие. Той открои приноса и водещата роля на Програмата на ООН за околна среда в осигуряването на научна информация за провеждане на амбициозни, спешни и колективни действия от всички заинтересовани страни. „Политиките и действиятаq основани на научни данниq са пътят към смекчаване на ефектите от климатичните промени и постигане на целите на Парижкото споразумение“, каза министър Сандов.

В рамките на Лидерския диалог вицепремиерът отбеляза, че климатичните промени имат своите социални и икономически последствия, но липсата на действия ще доведе до заплащане на по-висока цена в бъдеще. Той постави акцент върху ангажираността на правителството  с климатичните политики чрез определяне на заместник министър-председател в сферата. Министър Сандов изтъкна ролята на Програмата на ООН за околна среда (ЮНЕП) за справянето с екологичните предизвикателства в световен мащаб и необходимостта от знания, основаващи се на научни данни. Вицепремиерът сподели и своя опит като младежки климатичен активист и призова младите лидери да бъдат по-активни политически. Той добави, че решенията по отношение на климата изискват ангажиране не само на министрите на околната среда, но и на останалите министри, парламента, институциите, гражданското общество и бизнеса.

Специалната сесия на Програмата на ООН по околна среда по повод  50-ата годишнина на програмата беше предшествана от 5-а сесия на Асамблеята на ООН по околна среда. Сесията завърши с приемане на министерска декларация, 10 резолюции и 2 решения.

Един от най-големите успехи от срещата е приемането на Резолюция за международен правно обвързващ инструмент относно замърсяването с пластмаси. Ще се учреди междуправителствен комитет за преговори с мандат за договаряне на правно обвързващо глобално споразумение за справяне със замърсяването с пластмаси, включително микропластмаси, което да обхваща пълния жизнен цикъл на пластмасите. Приети бяха резолюции за решения, базирани на природата, за управление на минералните ресурси, панел за наука - политики по химикали, отпадъци и замърсяване, управление на минералните ресурси, устойчиво управление на азота, добро управление на химикалите и отпадъците и др.

околна среда

Министерската декларация от 5-ата сесия на Асамблеята на ООН по околна среда, политическата декларация от ЮНЕП на 50, приетите резолюции и решения можете да намерите на адрес: https://www.unep.org/environmentassembly/unea-5.2/proceedings-report-ministerial-declaration-resolutions-and-decisions-unea-5.2

В заключителната част на UNEP на 50 Европейският съюз и неговите държави членки осъдиха остро нападенията на Руската федерация над ядрени обекти на Украйна. Тези атаки създават потенциален риск от радиационно замърсяване, което заплашва както здравето, така и околната среда. ЕС и неговите държави членки призоваха за незабавно прекратяване на военните действия и придържане на Руската федерация към Резолюцията на ООН “Агресията срещу Украйна“. Към изявлението на съюза се присъединиха САЩ, Канада, Австралия, Обединеното кралство, Колумбия, Исландия, Перу, Коста Рика, Сърбия, Япония, Нова Зеландия, Колумбия, Украйна, Швейцария. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.