1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени могат да доведат до рязък спад на земеделската продукция у нас

Климатичните промени могат да доведат до рязък спад на земеделската продукция у нас

Възможно е до 2050 година климатът в България да се измени до субтропичен

Възникването и разпространението на нови за региона болести и вредители са очакваните последици за България в резултат на климатичните промени, сочи в своя позиция WWF.

Експертът на организацията за България - Георги Стефанов, участва в работна среща в Министерството на околната среда и водите, на която се обсъжда третия национален план за действия по изменение на климата 2013 – 2020 г.

Другите последици за страната ни в близко бъдеще са: рязко увеличение на пожарите, които водят до заплаха за унищожение на българската гора; опустиняване на обработваемите земеделски площи и рязък спад на земеделската продукция; много голям риск от наводнения причинени от бързото топене на планинските снегове и спиране на функционирането на електроцентрали и язовирите.

 У нас в резултат на климатичните промени и на миграцията температурата в градовете през последните години се е повишила от 1,2 до 2,5 градуса. По данни на БАН температурата в българските градове се е повишила средно с около 1,8 градуса. С 40% е намален периодът на снегозадържане, а количеството дъжд е намаляло с над 30%. 7 пъти се е увеличил броят на пожарите и 24 пъти са се увеличили изгорелите площи.

Пикът на пожарите е през 2007 – 2008 г. Трайни щети има за 13% от българската гора за последните 15 години, каза Стефанов. Той посочи, че всичко това е свързано с тежки наводнения и горещи температурни вълни, множество пострадали, икономически загуби и човешки жертви. В света през десетилетието от 1997 до 2007 г. броят на природните бедствия се е увеличил с 60% в сравнение с предишния 10-годишен период. В презентацията си Георги Стефанов заяви още, че броят на жертвите се е удвоил от 600 000 на 1,2 млн. на година, а броят на пострадалите средно на година се е повишил от 200 на 270 млн. души.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.