1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени ще доведат до увеличена заплаха от войни, според британския екоминистър

Климатичните промени ще доведат до увеличена заплаха от войни, според британския екоминистър

Основните глобални последствия от климатичните изменения са свързани с конкуренцията за природни ресурси и енергийни източници

Климатичните промени ще доведат до увеличена заплаха от войни, насилие и военни действия срещу Великобритания и заплашват да обърнат процеса на цивилизация, се казва в реч на британския министър на енергетиката и климата Крис Хюн, която по всяка вероятност той ще изнесе в четвъртък пред експерти по отбраната, пише британският в. "Гардиън", цитиран от dnevnik.bg.

Изданието отбелязва, че това е най-сериозното предупреждение от страна на Хюн, свързано с липсата на прогрес в намаляване на въглеродните емисии, която може да навреди на националните интереси на Обединеното кралство.

"Глобалното затопляне мултиплицира заплахата. То ще направи нестабилните държави по-нестабилни, бедните нации - по-бедни, неравноправието - по-изразено, и конфликта - по-вероятен", пише още в текста.

Хюн вероятно ще предупреди, че климатичните промени крият риска от преобръщане на процеса на просперитет и демокрация от времето на индустриалната революция. Основните глобални последствия от климатичните изменения са свързани с конкуренцията за природни ресурси и енергийни източници, която се засилва. В същото време зачестяват природните и хуманитарните бедствия, които причиняват повишена миграция в глобален мащаб и увеличаване на националните и обществените конфликти.

Според Хюн Великобритания и други страни по света трябва да действат спешно, за да предотвратят заплахата. "Не можем да сме 100% сигурни, че враговете ни ще нападнат нашата страна, но няма да се поколебаем да се подготвим", се казва още в речта. "Същият принцип се отнася за глобалното затопляне, което според доклад на Министерството на отбраната е един от четирите проблема, които ще засегнат живота на всекиго на тази планета през идните 30 години", пише в текста.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.