1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатолог: До средата на века България става субтропик

Климатолог: До средата на века България става субтропик

Промените ще са особено осезаеми в земеделието

До средата на века България става субтропик – лятото става по-горещо и сухо, валежите не стигат за посевите и страната внася зърно и изнася цитруси, банани и маслини. Плажното масло и климатикът са станали абсолютно задължителни атрибути на лятното ежедневие, горските пожари – също. Такива хипотези се появиха в последните няколко години. И макар че някои от тях са силно преувеличени, основната линия е напълно достоверна: климатът тук, както и по целия свят, се променя.

Какво се случи?

В последните 30 години средногодишната температура в България неизменно се е увеличавала и сега е около 1 градус Целзий по-висока, отколкото през 1980 г., сочат данни на Българската академия на науките. Данните са от 30-40 метеорологични станции на Института по метеорология и хидрология и отразяват всички измерени температурни отклонения (от климатичната норма – средните стойности за предходен 30-годишен период) за България през годините, обяснява климатологът от института проф. Веселин Александров, цитиран от "Дневник". Специално в градовете средногодишната температура е нараснала с 1.8 градуса.

"Локалното затопляне" в България съвсем не изключва възможността за екстремно ниски температури през зимата, уточнява Александров – такива случаи имаше тук в последните години и те обикновено се изтъкват като аргумент срещу теорията за промените в климата.

Доказателство за повишаването на температурите в страната е например наблюдаваното "изпреварване в развитието" на растенията тук – те зреят от 7 до 15 дни по-бързо, отколкото преди години. "Заради затоплянето вече има възможност и за отглеждане на втора култура за година", казва метеорологът.

В Бургас ще стане като в Александруполис

Различните климатични сценарии за Балканите и България вещаят между 1 и 5 градуса допълнително затопляне до средата на века. Те са правени от български учени в последните няколко години по регионалния числен модел за прогностика ALADIN (Aire Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational, регионално изследване за динамиката на температурата на въздуха в Централна и Източна Европа) с помощта на френската метеорологична агенция Meteo-France. Сценариите са изработени от мрежа суперкомпютри, изчисляващи общата климатична картина по зададени входни параметри за емисии парникови газове в атмосферата и др., пояснява Александров.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.