1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кметове на общини получиха награди като активни бенефициенти на ОП "Околна среда"

Кметове на общини получиха награди като активни бенефициенти на ОП "Околна среда"

В сектор "Води" са договорирани всички средства - близо 3 милиарда лв.

Постигането на екологични стандарти с помощта на Оперативна програма "Околна среда" бяха част от дискусиите на годишната среща на Националното сдружение на общините. Освен конкретни въпроси по усвояването на евросредствата, някой кметове получиха и награди като активни бенефициенти на програмата.

Партньорството между управляващия орган на ОПОС и общинските управи е решаващо за успешното приключване на програмния период 2007 - 2013 г. В сектор "Води" са договорирани всички средства - близо 3 милиарда лв. Реално изплатени са под 15%. В сектор "Отпадъци" са договорени 60% от бюджета и изплатени 11%.

"Ние хвърляме повече усилия за онези общини, които са ангажирани с процеса на управление на проекта. Тъй като когато ръководството на общината е зад екипите за управление, те първо са по-добре структурирани екипи за управление и второ реално погледнато винаги един кмет има малко повече механизми за въздействие", заяви Малина Крумова, директор на Дирекция „Кохезионна политика за околната среда" в МОСВ.

За втора година успешните партньори, тези, които проявяват най-голяма активност в изпълнението на проектите от Оперативната програма, получиха призове. За най-добро партньорство беше отличена община Никопол, за добре подготвено проектно предложение - Стара Загора, за оригинално популяризиране на европроект - Габрово. Най-добре управляван проект си поделиха Вълчи дол и Попово.

Наградата "Кураж" отнесоха кметовете на Пирдоп, Момчилград и Провадия затова, че на своя глава са провели тръжните процедури по европроектите преди окончателното им одобрение от наблюдаващия орган, информира БНТ.

От Екоминистерството отново призоваха кметовете да бъдат ангажирани и да проявяват отговорност при реализацията на проектите, защото с усвояването на средствата едновременно ще се опази природата и ще се подобри бита на хората.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.