Кметове на общини получиха награди като активни бенефициенти на ОП "Околна среда"

В сектор "Води" са договорирани всички средства - близо 3 милиарда лв.

Постигането на екологични стандарти с помощта на Оперативна програма "Околна среда" бяха част от дискусиите на годишната среща на Националното сдружение на общините. Освен конкретни въпроси по усвояването на евросредствата, някой кметове получиха и награди като активни бенефициенти на програмата.

Партньорството между управляващия орган на ОПОС и общинските управи е решаващо за успешното приключване на програмния период 2007 - 2013 г. В сектор "Води" са договорирани всички средства - близо 3 милиарда лв. Реално изплатени са под 15%. В сектор "Отпадъци" са договорени 60% от бюджета и изплатени 11%.

"Ние хвърляме повече усилия за онези общини, които са ангажирани с процеса на управление на проекта. Тъй като когато ръководството на общината е зад екипите за управление, те първо са по-добре структурирани екипи за управление и второ реално погледнато винаги един кмет има малко повече механизми за въздействие", заяви Малина Крумова, директор на Дирекция „Кохезионна политика за околната среда" в МОСВ.

За втора година успешните партньори, тези, които проявяват най-голяма активност в изпълнението на проектите от Оперативната програма, получиха призове. За най-добро партньорство беше отличена община Никопол, за добре подготвено проектно предложение - Стара Загора, за оригинално популяризиране на европроект - Габрово. Най-добре управляван проект си поделиха Вълчи дол и Попово.

Наградата "Кураж" отнесоха кметовете на Пирдоп, Момчилград и Провадия затова, че на своя глава са провели тръжните процедури по европроектите преди окончателното им одобрение от наблюдаващия орган, информира БНТ.

От Екоминистерството отново призоваха кметовете да бъдат ангажирани и да проявяват отговорност при реализацията на проектите, защото с усвояването на средствата едновременно ще се опази природата и ще се подобри бита на хората.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.