1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Комисия одобри предложение за обявяване на нова защитена местност в Пазарджишка област

Комисия одобри предложение за обявяване на нова защитена местност в Пазарджишка област

Защитената територия ще опазва единственото находище на вида в България

Експертна комисия, назначена от директора на РИОСВ – Пазарджик одобри на 10 октомври предложението на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН за обявяване на защитена местност „Храстовиден очиболец” за опазване на растителния вид храстовиден очиболец (Potentilla fruticosa) в землището на Батак. Защитената територия ще опазва единственото находище на вида в България.

В състава на комисията участваха експерти от РИОСВ – Пазарджик, представители на Агенцията по кадастъра в Пазарджик, Областната служба „Земеделие“, Регионалната дирекция на горите, Държавното горско стопанство „Родопи” в община Батак, представители на Областната администрация и на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Комисията разгледа предложенията за обща площ, граници на защитената местност с включени в нея номера на имоти от картата на възстановената собственост, режимите на проектната защитена местност и излезе със становище да бъде предложена за обявяване.

Предложената защитена местност „Храстовиден очиболец” покрива изисквания та на Закона за защитените територии (ЗЗТ) да е местообитание на застрашен и рядък растителен вид. Площта й, съгласно предложението ще бъде 344, 574 дка. Следва проекто-заповедта за обявяването й да бъде подписана от министъра на околната среда и водите, след което РИОСВ – Пазарджик ще предприеме необходимите действия по отразяване на защитената територия в кадастралната карта на град  Батак.     

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.