1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кони Хедегор: Въглеродният данък в авиосектора ще струва по-малко от чаша кафе на пътник

Кони Хедегор: Въглеродният данък в авиосектора ще струва по-малко от чаша кафе на пътник

Снимка:

Таксата е силно критикувана от Китай, САЩ и Индия

Еврокомисарят за действията по климата Кони Хедегор опита да промени мненията за отрицателните финансови въздействия от спорния въглероден данък в авиосектора, като заяви, че той ще струва по-малко от чаша кафе на пътник, предаде агенция "Франс прес".

С таксата, която е силно критикувана от Китай, САЩ и Индия, "полет от Пекин до Франкфурт, например, ще струва с по-малко от две евро повече за пътник", обясни Хедегор. "С други думи, сумата е по-малко, отколкото би била за чаша кафе на летището", добави тя.

Заради засилването на конфликта еврокомисарят подчерта, че за Брюксел е било важно таксата да бъде пропорционална. Настоящите ѝ изчисления са в значително по-малък размер, отколкото бяха първоначалните сметки на Брюксел за между 4 и 24 евро на пътник.

От 1 януари 2012 г. схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС важи за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да плащат за въглеродните си емисии. Това предизвика недоволството на редица страни и авиокомпании извън Европа, сред които Китай, Индия, Русия, и САЩ, и се заговори за търговска война.

Основната причина за бойкота на държавите извън ЕС е, че въглеродната такса ще наложи повишаване на цените на билетите, както и допълнителни разходи за авиокомпаниите. Те заявиха, че биха обсъдили въвеждането на такава такса, само ако тя е международна, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.