1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Концентрацията на пластмаса в Тихия океан се е увеличила стократно

Концентрацията на пластмаса в Тихия океан се е увеличила стократно

Плаката от плаващи частици се разпростира върху около 3,4 милиона квадратни километра

Концентрацията на мини частици от пластмаса, които плават на повърхността на северната част на Тихия океан, се е увеличила стократно през последните 40 години. Това е замърсяване на природната среда с неизмерими последици, разкрива изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Според изследователите през периода между 1972 и 1987 година микрочастиците от пластмаса (с диаметър под 5 мм) са били относително рядко срещани в субтропичното завихряне на северния Пасифик - зона, в която водите се смесват при срещата на океанските течения и се завъртат в кръг заради ефекта от въртенето на Земята.

Повече от половината от пробите от това време нямат нито една такава частица. Според анализите на същата зона между 1999 и 2010 година, концентрацията на микрочастиците от пластмаса се е увеличила стократно, подчертава изследването публикувано в списанието Биологически статии на Британската кралска общност.

Гигантската плака от плаващи в океана късчета, с дебелина на някои места от няколко десетки метра, създава среда за възпроизвеждане на вид воден паяк Halobates sericeus, който е способен да живее в морска среда, но той има нужда от твърда почва, за да снася яйцата си и "пластмасовият континент" става за него мечтаният инкубатор.

В резултат паякът е на път да се засели в северната част на Тихия океан, което ще бъде неочаквана манна за крабовете, рибите и дори за морските птици, които се хранят с инсекта и яйцата му, отбелязва БГНЕС. Но от друга страна Halobates sericeus е хищник, който унищожава зоопланктона и хайвера на рибите, припомнят биолозите.

Ако плътността на микропластмасата продължи да се увеличава, ще се увеличи и популацията на този паяк, което създава риск от дебалансиране на екосистемата на океана, предупреждават изследователите.

Според Националния институт за космически изследвания на Франция, който спонсорира предстоящо изследване на "пластмасовия континент", плаката от плаващи частици се разпростира върху около 3,4 милиона квадратни километра. Теглото на твърдото съдържание се изчислява на десетки милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.