1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Корейски компании планират да инвестират в България във възобновяеми енергийни източници

Корейски компании планират да инвестират в България във възобновяеми енергийни източници

Споразумението за свободна търговия между Корея и Европейския съюз ще влезе в сила на 1 юли 2011 година

Корейски компании планират да инвестират в България във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това каза посланикът на Република Корея у нас Н. Пр. д-р Чън Би-хо, предаде Агенция „Фокус”. Посланикът каза, че не може да коментира подробности, но съобщи още, че има заявен интерес от корейска компания да закупи голяма българска компания, която ще бъде приватизирана. Корейска компания проявява интерес към модернизация на електропреносната мрежа у нас. Инженерни строителни компании от Корея пък имат интерес към изграждането на социална инфраструктура – пътища, модернизиране на системата за достъп до питейни води и изграждане на съоръжения за третиране на отпадни води.

15 представители на корейски туристически компании дойдоха в София през август, заедно с мениджъри на корейски фирми заради минералните извори. По думите му - интересът, който те проявяват, е към изграждането на СПА хотел и може би още следващата година ще има реализация на този интерес. Посланикът каза, че е у нас от март тази година с желанието да осъществи максимално много контакти с правителствени представители и бизнес, както и с потенциални корейски инвеститори.

Посланикът изтъкна, че споразумението за свободна търговия между Корея и Европейския съюз ще влезе в сила на 1 юли 2011 година. Сега е времето бизнесът на България и на Корея да се подготвят, за да се възползват най-добре от възможностите за търговия и инвестиции между двете страни, защото България е входна врата за ЕС, а Корея за нея – входна врата за Югоизточна Азия, каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.