1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коста Рика отбелязва 155 дни на 100% възобновяема енергия

Коста Рика отбелязва 155 дни на 100% възобновяема енергия

Миналата година страната отчете 99% производство на електроенергия от възобновяеми източници

С период от 155 дни, захранвана на 100 процента от възобновяема енергия, Коста Рика се доближава уверено към целта си.

Миналата година страната отчете 99% производство на електроенергия от възобновяеми източници, което според Енергийния институт на Коста Рика, включва 285 дни производство и употреба на изцяло зелена енергия.

Благодарение на уникалния си климат и терен Коста Рика има възможност да се възползва от многообразие от възобновяеми енергийни източници. Най-голям дял от производството в страната (около 80%) идва от водноелектрически централи, като естествено следствие от голямата речна система и интензивните тропически валежи. На второ място е производството на геотермална енергия (приблизително 12%) като резултат от вулканичната дейност. Слънцето, вятъра и биомасата са останалите източници във възобновяемия електроенергиен микс на страната.

Впечатляващите резултати на Коста Рика са постижими благодарение на два съществени фактора – липсата на голяма енергоемка индустрия, както и на размерите на страната (едва 51 100 км2) с население от 4,9 млн. души, които обуславят по-ниската обща консумация на електроенергия, в сравнение с големите и гъсто заселени държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.