1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кръгла маса за национален парк „Пирин“ и ски зона „Банско“ организира Министерството на околната среда и водите

Кръгла маса за национален парк „Пирин“ и ски зона „Банско“ организира Министерството на околната среда и водите

През последните 10 години е имало повече от 10 обсъждания на казуса

Кръгла маса за национален парк „Пирин“ и ски зона „Банско“ организира Министерството на околната среда и водите. В дискусията взеха участие  всички заинтересовани страни. Представители на коалицията "За да остане природа в България" отказаха да участват в кръглата маса с мотива, че все още нямат отговори на поставените от тях въпроси по темата от предишната среща, организирана от вицепремиера Валери Симеонов.

През последните 10 години е имало повече от 10 обсъждания на казуса. На 20 ноеммври стартира общественото обсъждане. По-сериозна заплаха  за природата са автомобилите, заяви министър Нено Димов и подчерта, че сключената концесия през 2001 г. върху вече недействащ закон, трябва да бъде променена. По думите на Нено Димов, концесията е покана към инвеститорите, а Банско не е добър пример в това отношение. Какви са предложенията за промяна - границите на буферната зона не се променят.  Възраженията на концесионера са свързани с приходите, а не с територията. Още през 2009 г. територията е извадена от Юнеско от защитената зона и добавена към буферната. В нея е допустимо строителството на писти, ски съоръжения и инфраструктура.

Двама бивши екоминистри – Евдокия Манева и Нона Краджова направиха преглед на действията от страна на институцията. Министерството на туризма подкрепя изграждането на спортно-технически съоръжения. Още миналата година е създадена работна група за развитие на планинския туризъм. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че туризмът е безалтернативен.

Природозащитниците призовават привърженици и защитници на Пирин да се включат в протеста, който организират тази сряда (13 декември) в столицата.

В сряда проектите за промяна на плана за управление на парк „Пирин“ и ще бъдат разгледани от Министерски съвет. Очаква се новият закон за концесиите да влезе в сила през януари следващата година.

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.