1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Летни жеги се очакват през май

Летни жеги се очакват през май

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 3 и 8 градуса

Най-ниските температури през май ще бъдат между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщи пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16 градуса, в планините - от 2-4 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-13 градуса в по-ниските.

Месечната сума на валежите също се очаква да бъде около нормата, която е между 50 и 70 литра на кв. м, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 л на кв. м, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 л на кв. м.

През първото десетдневие на май атмосферата над страната ще бъде неустойчива - ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни и повсеместни валежи ще има в периода 4-7 май, когато и температурите относително ще се понижат. В началото и края на десетдневието валежите ще са главно в планинските райони. През повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще се задържи лабилна, с превалявания, гръмотевици и с условия за градушки. Повишена вероятност за по-интензивни и по-повсеместни валежи има в периода 13-16 май, а относително спокойно - с повече слънчеви часове, ще бъде в началото на десетдневието и към 17-19 май.

През третото десетдневие се очакват относително по-високи температури и повече слънчеви часове, особено преди обяд. Около и след пладне и преди полунощ ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки. Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително.

Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, а в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.