1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мафиотски фамилии в сектора на възобновяемата енергия в Италия

Мафиотски фамилии в сектора на възобновяемата енергия в Италия

Редица босове са получили договори за изграждане на фотоволтаични и вятърноенергийни системи в Палермо, Агридженто и Трапани

Италианската полиция в петък арестува шестима души в операция за борба с проникването на мафиотските фамилии в сектора на възобновяемата енергия в Сицилия. Полицията съобщи, че редица мафиотски босове са получили договори за изграждане на фотоволтаични и вятърноенергийни системи в Палермо, Агридженто и Трапани.

Част от парите, които са спечелили от този бизнес, са канализирани към мафиотския бос Матео Месина Данаро, който в момента е един от най-търсените в света издирваните престъпници.

Шестимата арестувани са заподозрени във връзки с мафията и корупцията. Мафията е силно ангажирана в областта на възобновяемата енергия в Италия и то от години. През юли полицията в Италия конфискува една гигантска вятърна ферма, за която имаше данни, че е построена от ‘Ндрангета – организирана престъпна група в Калабрия в Южна Италия, пише greentech.bg.

През 2010 г. полицията конфискува рекордните 1,5 млрд. евро от сицилиански бизнесмен, известен като „Властелинът на вятъра“ в рамките на разследване, което за първи път хвърли светлина върху това как мафията пере парите си чрез сектора на възобновяемите енергийни източници.

Акцията включваше 43 вятърноенергийни и соларни компании и около 100 имота, включително натруфени вили с басейни в западния регион на Сицилия – Трапани. Бяха иззети няколко коли и един катамаран. Бяха замразени няколко банкови сметки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.