1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Магазини и ресторанти с площ над 100 квадратни метра ще събират разделно отпадъците си

Магазини и ресторанти с площ над 100 квадратни метра ще събират разделно отпадъците си

Това предвижда новият закон за управление на отпадъците

Всички магазини и ресторанти с площ над 100 квадратни метра ще бъдат задължени да подписват договори с организации за разделно събиране на отпадъците и да участват в системите за разделяне на боклука. Това предвижда новият закон за управление на отпадъците, който беше обсъден на второ четене в парламентарната комисия по околна среда. Същото задължение да имат и всички офис-сгради и производствени предприятия с разгърната площ над 500 кв. м, предложи Димитър Лазаров от ГЕРБ, цитиран от "Дневник".

Въпросът за обвързването на търговските обекти със системите за разделно събиране предизвика разногласия на вчерашното заседание на комисията и гласуването на текста беше отложено за следващото заседание.

Депутати от опозицията коментираха, че новото правило може да създаде множество търговски обекти свити до 99.9 квадратни метра например, за да избегнат задължението и запитаха защо границата е фиксирана на 100 квадрата. Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че по-удачно би било търговските обекти да се ангажират с разделното събиране според обема на отпадъците, които генерират, вместо според площта си.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева отвърна, че такава практика има и в други държави и целта е да се обхванат по-големите търговски обекти, а ако правилото проработи, могат да бъдат включени и по-малките магазини. Правилото за обекти над 100 квадрата се прилага например в Полша, каза тя.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.