1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Малка белочела гъска е била наблюдавана близо до Атанасовско езеро

Малка белочела гъска е била наблюдавана близо до Атанасовско езеро

Световно изчезващият вид е бил забелязан в началото на март от експерти на БДЗП

Малка белочела гъска, която е един от най-бързо намаляващите видове птици на Земята, е била наблюдавана близо до Атанасовско езеро от експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Световно изчезващият вид е бил забелязан в три поредни дни в началото на март. Това е изключително рядко събитие, защото числеността й в Европа се е стопила до около 40 двойки.

"Намирането на тази гъска сред хилядните ята на големите белочели гъски е все едно да намериш игла в купа сено", коментират експертите. Досега има общо три такива наблюдения на световно застрашената малка белочела гъска от екипа на БДЗП, който е извършвал мониторинг на гъските в района на бургаските влажни зони по два проекта "Живот за Бургаските езера" и международния "Опазване на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път".

Справка сочи, че за последните 125 години тази птица е регистрирана официално от специалистите малко повече от 100 пъти, т.е. средно по-малко от един път годишно. Според орнитолозите причините за това са две. Първата е, че видът е много сходен с голямата белочела гъска и отличаването му сред хилядните й ята е истинско изпитание дори и за най-опитните орнитолози. Втората е намаляването на числеността на малката белочела гъска в световен мащаб с бързи темпове.

След като експертите откриват за пръв път този рядък вид птица на нива около Атанасовско езеро на 1 март, на следващия ден в същия район е наблюдавана отново възрастна малка белочела гъска, но този път в компанията на други редки и интересни за страната видове. В същото ято експертите откриват две белобузи гъски – вид, който е наблюдаван досега по-малко от 15 пъти в България. В това ято е разпозната и една "тундрова" посевна гъска и интересен хибрид между червеногушата гъска и друг вид неопределена гъска.

За да бъде потвърдено рядкото наблюдение екипът излиза на терен още веднъж на 3 март и за трети път, в същия район – след часове прекарани в търпеливо оглеждане на постоянно вдигащите се и навеждащи се глави на птиците, открива двете възрастни малки белочели гъски, отново в компанията на двете белобузи гъски.

През март из нивите около Атанасовско езеро са преброени общо 30 000 големи белочели гъски, зимуващи у нас. Събраните през тази зима данни за малката белочела гъска са изключително ценни, защото те са първите от седем години насам за района и потвърждават, че бургаските влажни зони (наред с Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс) са eдно от най-значимите места за застрашения от изчезване вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.