1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Maлки и големи участваха в работилниците и дейностите за Деня на лешояда в Маджарово

Maлки и големи участваха в работилниците и дейностите за Деня на лешояда в Маджарово

Участниците научиха защо се наричат санитарите на природата, как спират разпространението на заразни болести по животните и хората

Повече от 40 деца и възрастни взеха участие в работилниците и дейностите  за Деня на лешояда в Природозащитния център на БДЗП "Източни Родопи" в Маджарово. Денят започна с посещение в информационния център, където малки и големи научиха повече за биологията на лешоядите, числеността на редките птици в района, защо са важни и как заедно да ги опазваме.

 Участниците научиха повече за птиците, защо се наричат санитарите на природата, как спират разпространението на заразни болести по животните и хората. Посетителите имаха възможност не само да разберат любопитни факти за живота на лешоядите, но буквално да надникнат в дома им. С помощта на зрителна тръба малки и големи успяха да видят лешояди в гнездата им на фона на емблематичните за района на Маджарово скали и река Арда. Освен лешояди малките научиха и видяха и други птици, включително и черен щъркел.

През целия ден най-голямо оживление предизвика работилницата за изработка на хвърчила със силует. Направата на хвърчилата се оказа нелека задача, изискваща мнoго сръчност, изобретателност  и не на последно място - търпение. Малките природозащитници и любители ни дивата природа оцветиха сами своите хвърчила и така на крилете на хвърчилата се появиха египетски, черен, белоглав лешояд, имаше и елени. Лешоядите са големи и величествени птици, такива бяха и нашите хвърчила. Място на крилете на лешояда намери дори благороден елен. В края на деня хвърчилата направиха първи, несигурен полет, подобно на първите летателни опити на малките лешояди в началото на лятото.

Успоредно с работилницата за хвърчилата вървеше още една, отново свързана с лешоядите и техния празник. Изработване на „лешоядски“ тениски с помощта на готова щампа. Щампи сложихме и върху платнени торбички за многократна употреба, с което се надяваме децата и техните родители да помогнат да има по-малко отпадъци и по-чиста родопска природа.

За по-малките прирозащитници орагнизаторите бяха подготвили още пъзели, картинки за оцветяване и свързване. След дългия и уморителен лешоядски ден имаше почерпка с торта със специален надпис, посветен на деня на лешояда, което ни даде сили за нови опити за летене на крилете на лешоядите.

Събитията и работилниците в рамките на Международния ден на лешояда се извършват по проект LIFE „Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe” (LIFE14 NAT/NL/000901).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.