1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Малки ВЕИ инсталации ще могат да се монтират и в населени места

Малки ВЕИ инсталации ще могат да се монтират и в населени места

На второ четене парламентарната комисия по икономика и енергетиката прие инсталираната мощност да бъде максимум до 30 киловата

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места. Това гласува днес на второ четене парламентарната комисия по икономика и енергетиката, която разгледа промените в закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Беше прието инсталираната мощност да бъде максимум до 30 киловата, пише investor.bg.

По време на оживената дискусия депутати предложиха посоченият текст да важи за урбанизирани населени места, но тази формулировка не беше приета с мотива, че това включва и вилните зони.

Не беше прието и предложението на представители на министерството на регионалното развитие разрешението за монтиране на малки инсталации да важи само за покривите.

Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите. След приемането на промените разрешение ще се получава за срок до месец и половина.

За получаване на разрешение за монтиране на малки ВЕИ инсталации задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.