1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мария Габриел призова за стимулиране на биопроизводството

Мария Габриел призова за стимулиране на биопроизводството

Снимка:

Евродепутатите гласуваха доклада на Жозе Бове относно мерките за насърчаването в полза на селскостопанските продукти

На редовната месечна пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите гласуваха доклада на Жозе Бове относно мерките за насърчаването и информирането в полза на селскостопанските продукти: стратегия с висока европейска добавена стойност за насърчаване на вкусовете на Европа. Докладът подкрепя създаването на по-висока европейска добавена стойност в хранително-вкусовия сектор, по-интересна и самоуверена стратегия за политика, по-просто управление и повече полезни взаимодействия между различните инструменти за насърчаване.

В гласувания документ е включена поправка на българския евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Мария Габриел, с която тя призовава за по-активно стимулиране на производството и популяризирането на биологични продукти.

В обяснение на своя положителен вот г-жа Габриел подчерта, че този доклад е крачка напред към насърчаването на европейските продукти както на местните пазари, така и на общоевропейския, и на външния пазар. Според нея за по-амбициозно насърчаване на качествените продукти, които са свързани със специфичните производствени методи, географски произход, традиции или културен контекст е необходимо те да бъдат по-активно популяризирани не само на местните пазари, но и в рамките на целия ЕС.

„Радвам се, че колегите са съгласиха с мен, че предвид повишеното търсене на биологични продукти е необходим по-силен ангажимент към насърчаването на тяхното производство и промотиране. За постигането на по-голямо производство на повече качествени и органични продукти е необходимо първо да помислим за видовете земеделие, които предотвратяват загубата на биологично разнообразие, като например сектора на пчеларството", изтъкна Мария Габриел.

Тя подкрепи становището на докладчика, че сега е време за по-ясно определяне на политиката за насърчаване, която служи за стимулиране и компенсиране на производството на специфични продукти, включени в схемите за качество, и на земеделски практики, опазващи биологичното разнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.