1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мария Неделчева: Конфликтът в Либия изправя съседните страни пред кризисна ситуация

Мария Неделчева: Конфликтът в Либия изправя съседните страни пред кризисна ситуация

Снимка:

Процесът на помирение трябва да продължи с цел по-прозрачно и мирно разрешаване на конфликта

Докладът за политическото въздействие на конфликта в Либия върху съседните държави от АКТБ и ЕС обсъдиха участниците в 23-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС в Дания. Съдокладчици по сюжета са Assarid Imbarcouane (Мали) и David Casa от Комисията по политически въпроси.

Българският евродепутат Мария Неделчева от Групата на ЕНП (ГЕРБ) депозира няколко поправки по доклада, в които изразява тревога от положението на разселените лица и най-вече на жените, и призовава ЕС за специално внимание към тях така, че да се засили приобщаването на жените като участнички в промяната и разрешаване на конфликта.

В проведения дебат Мария Неделчева подчерта, че последиците от либийския конфликт за страните от АКТБ и съседните страни от Европейския съюз са голямо предизвикателство: налице е нужда от справяне с политическа, икономическа, хуманитарна криза и криза на сигурността от значителен мащаб.

”Европейският съюз и държавите членки се сблъскват с необходимостта от засилване на техния инструмент за наблюдение на границите, защото трябваше да се справят с масовото прииждане на нелегални имигранти от Либия. Освен това, Съюзът се ангажира в подкрепа на населението, което е решило да започне процес на демократизация в собствената си държава. Така предизвикателството се състои в участието на Съюза в опитите за справяне с с хуманитарната и продоволствена криза, която се влошава от ден на ден в региона на Сахел, както и в действията срещу влошаването на кризата на сигурността заради изострянето на насилието на бунтовническите въоръжени групи и надигането на религиозния фундаментализъм”, изтъкна Мария Неделчева.

Съседните страни от АКТБ трябва да се справят с икономическите, политически и социални последици от тази регионална криза, заяви българският евродепутат. В икономически план основните източници на приходи, като туризма, се сриват поради нарастващата несигурност. Второ, държавите трябва да се справят с проблема със завръщането и реинтеграцията на задграничните работници, както и прииждането на стотици хиляди бежанци. Освен това, на социално и политическо ниво, тези напрежения дестабилизират другите режими и допринасят за увеличаването на недоволството на населението поради влошаването на условията на живот. „Трябва да сме наясно, че в региона на Сахел ние можем да намерим всички елементи, необходими за наличието на хуманитарна кризисна ситуация и криза на сигурността”, посочи Мария Неделчева.

Тя призова всички участници да докажат своя доброволен ангажимент да продължат с процеса на помирение, с цел по-прозрачно и мирно разрешаване на конфликта. „Ние трябва да сме единни и равни в извънредната ситуация, с която се сблъскваме и да имаме смелостта да заемем ясна позиция в съответствие с нашите демократични ценности и защита на основните права, залегнали в нашите общи споразумения и харти”, заключи българският евродепутат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.