1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Маркират нова екопътека в Източните Роподи

Маркират нова екопътека в Източните Роподи

Пътеката ще е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене

Млади кърджалийски екоактивисти маркират в Източните Родопи нова екопътека от Маджарово до с. Черничино. Дължината на пътеката ще е приблизително пет километра и ще е маркирана в бяло и жълто, тъй като ще граничи със защитена местност „Момина скала“. Пътеката ще е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене.

Досега по проекта „Новото тракийско злато“ са поставени информационни табла на екопътеката от с. Болярци към Перперикон, при Центъра на лешоядите в Маджарово и в с. Горно поле.

Планира се поставянето до края на годината на информационни табла пред музеите в Кърджали и Ивайловград, в село Главатарци на язовир "Кърджали", в центъра на село Пелевун, пред бистро “Студена” в село Студен кладенец и в Ловното стопанство “Студен кладенец“.

Към края на годината се предвижда да бъде издадена малка карта с всички маркирани екопътеки, с местата с информационните табла и описание на териториите и забележителностите в тях, през които преминават пътеките. Догодина маркираните екопътеки ще бъдат свързани в общ маршрут, преминаващ през целите Източни Родопи.

През февруари тази година проектът издаде първата най-подробна туристическа карта за Източните Родопи (на български и английски). Екипът работи по първия пътеводител за Източните Родопи, който се предвижда да излезе в началото на 2012 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.