1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мексико с 14 мерки за по-чист въздух

Мексико с 14 мерки за по-чист въздух

Мексиканска столица редовно попада в топ 10 на градовете в света с най-лош въздух

Забрана за камиони и ограничения за служебни автомобили. Това са само две от мерките, с които общинската администрация на Мексико-град смята да намали замърсяването на въздуха.

Управляваната от Клаудия Шайнбаум мексиканска столица редовно попада в топ 10 на градовете в света с най-лош въздух. Затова Шайнбаум, която по образование е експерт по проблемите на околната среда, предлага пакет от 14 мерки, които да помогнат за справяне с проблема. Крайната цел е в срок от пет години вредните емисии да бъдат намалени с 30 %. Мерките ще започнат да се прилагат от март 2020 година и се отнасят не само за града, но и за целия регион, в който живеят около 22 милиона души.

Предложенията на общината обхващат субсидии при купуването на по-екологични коли и значителни ограничения за автомобилния транспорт. Камиони с тегло над 3 тона и половина не бива да се движат в най-натоварените часове, а служебните коли на администрацията вече няма да могат да се ползват по празници и през почивните дни. Освен това всички частни превозни средства, с изключение на електрическите и хибридните, ще минават на 6 месеца на проверка за вредни газове.

Въздухът над Мексико-град е замърсен от различни източници – индустрия, транспорт, селско стопанство и енергетика. Голяма част от населението страда от инсулти, сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове и астма. Нормите за фини прахови частици редовно се надвишават, като за това допринасят и честите горски пожари в околностите. Подобно на София, градът е разположен в котловина, заради което мръсният въздух се задържа много дълго.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.